دستور اصلاح ساختاری توسط رهبر انقلاب، رمزگشایی از سخنان لاریجانی، آمریکا روی گسلهای لرزان اختلاف، آزمونی دیگر برای صبر استراتژیک ایران، وام ازدواج نوبتی میشود؟، سؤال رهبر انقلاب از جوانان درباره رمز ماندگاری انقلاب، مخالفت شدید بانکها با افزایش وام ازدواج، نکتهها و حاشیههای سخنرانی سالانه ترامپ، گلایه سیلبرتیها از سؤالات خبرنگاران، نوبت انقلاب اقتصادی، سکوت تیم رسانهای دولت در برابر هجمه ها، توافق نظام مالی ایران و عراق، پیام معنادار واگرایی در واشنگتن، نقدینگی در نقطه جوش و مطالبهگری از اروپای صدچهره، از مواردی است که موضوع گزارشهای خبری و تحلیلی روزنامههای امروز شده است.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز پنجشنبه هجدهم بهمن ماه در حالی در آخرین روز هفته کاری بر روی پیشخوان مطبوعات قرار گرفت که بیشتر تیترها و عناوین اصلی آنها حول محور سالگرد پیروزی انقلاب و دستور رهبر انقلاب برای اصلاح ساختار بودجه ریزی در کشور که توسط علی لاریجانی مطرح شد متمرکز شده است. واگرایی در واشنگتن و توافق بانکی ایران و عراق، انتقاد صریح دو نهاد رسمی از اقدام امام جمعه کرج و نقدینگی در نقطه جوش از دیگر مواردی است که در صفحات نخست تعدادی از روزنامهها برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای امروز را که بیشتر پیرامون اصلاح ساختاری و چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی و بررسی دستاورهای آن نوشته شده مرور میکنیم؛
چرا اصلاح ساختاری؟
صادق زیباکلام استاد دانشگاه در یادداشتی با عنوان «چرا اصلاح ساختاری؟» ـ که شماره امروز آرمان امروز آن را منتشر کرده است ـ نوشت: اخیــرا مقام معظم رهبری به رئیس مجلس دســتور داده اند که ظرف ۴ ماه آینده باید اصلاح ســاختاری در کشور صورت گیرد. در این راستا باید اذعان داشت، با هر نگاهی که به وضعیت جامعه ایران پس از چهل سال گذشته از انقلاب بنگریم، چه رویکرد اصولگرایانه داشته باشیم چه اصلاح طلبانه و چه میانه رو، واقعیت امر این اســت که نمیتوان بسیاری از ضعفها و ناکامیهایی که به وجود آمده را در چهلمین ســال انقلاب نادیده گرفت. این ناملایمات شامل طیف گستردهای از مشکلات و مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی میشود. به علاوه نمیتوان مسائل دیگری مثل احســاس ناامیدی که در میان اقشــار و لایههای جوانتر جامعه و نسلهای بعد از انقلاب به وجود آمده را که ذاتا پیچیدهتر هستند و صف گســترده جوانان متولد دهه ۶۰ و ۷۰ برای اینکــه از ایران بروند، مقابل سفارتخانههای کشورهای خارجی نوبت گرفته اند، نادیده گرفت و صرفا آن
را محصول افکار و نظریات یک عده که مخالف هستند تلقی کرد. به هیچ روی نمیتوان به عنوان مثال مشکلات، مسائل و دشواریهای اقتصادی که به وجود آمده را نادیده انگاشت و حتی ابعاد آن را دست کم گرفت. اگر صرفا تحریم را بهانه کنیم و آن را موجب پیش آمدن چنین وضعی بدانیم، به خود دروغ گفته ایم. درســت اســت که تحریمها با خود دشواریهای زیادی به همراه آوردند، اما پرسش اساسی آن است که آیا مفاسد گسترده اقتصادی را که پس از چهل ســال دامن جامعه را گرفته، تحریمها به بار آورده است؟
چرا اصلاح ساختاری؟ /۲۲ بهمن یک «نه» دیگر به دشمنان/انقلاب برای این نبود که دستهای بروند و دستهای دیگر جای آنها بنشینند
بسیاری از مشکلات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، محصول ناکارآمدی مدیران است. یک نمونه از این مساله را میتوان در مجلس سراغ گرفت؛ لذا میتوانیم از خود بپرسیم که واقعا مجلس که باید در راس امور باشــد در کجای امور قرار گرفته اســت؟ از تعداد انگشت شــمار نمایندگان مجلس دهم که بگذریم، کسر قابل توجه و تقریبا اکثر قریب به اتفاق مجلســیان نظارت را فراموش کرده اند که یا درصددند با ارائه خدمات فقط به حوزه انتخابیه خود در دور آینده انتخابات نیز رای بیاورند. اساسا نقش پاسخگویی مسئولان که بسیار به آن تاکید شده، در هر حوزهای باید مورد توجه قرار گیرد. اینکه بگوییم مشکل فقط در ناکارآمدی دولت دوازدهم یا بودجه ۹۸ اســت، سرخود کلاه گذاشتن است، چراکه هر اقتصاددان دیگری هم میخواست در شرایط کنونی بودجه سال ۹۸ را تنظیم کند، با توجه به درآمد نفتی، تحریمها و وضعیت اقتصاد نمیتوانست چیزی غیر از همین را ارائه کند. همه میدانیم که بیش از دو سوم بودجه کل کشــور به شــرکتها و بنگاههای بزرگ دولتی اختصاص مییابد که بخش عمدهای از آنها زیانده هستند و صرفا با کمک دولت است که سر پا ایستاده اند. باید دانست که الی الابد نمیتوان چنین شرایطی را پیش برد؛ بنابراین نه تنها زمان آن رسیده که مدیریتها و کارکردها مورد تجدید نظر قرار گیرد، چه بسا دیر هم شده باشد.
۲۲ بهمن یک «نه» دیگر به دشمنان
مرتضی مبلغ، فعال سیاسی طی یادداشتی که روزنامه ایران در شماره امروز خود چاپ کرده نوشت: چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از چند ویژگی مهم برخوردار است. نخستین ویژگی که از سایر موارد مهمتر به نظر میآید، تهدیدهای بسیار گسترده و غیرعادیای است که از سوی امریکا و همپیمانان منطقهای او در طول سالیان متمادی علیه جمهوری اسلامی مطرح شده و فشارهای زیادی نیز برای از پای درآوردن کشور به ما تحمیل کردهاند. سیاست مقامات امریکایی از مدتها پیش بر این پاشنه میچرخید که جمهوری اسلامی به ۴۰ سالگی خود نرسد و برای دست یافتن به این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نکردند.
ویژگی دوم در ۴۰ ساله شدن انقلاب اسلامی، رسیدن به سن بلوغ است. گذشت این ۴ دهه این انتظار را به همراه دارد که انقلاب باید تا اینجای کار به نقطه روشنی میرسید که بتواند راههای برون رفت از مشکلات و یافتن مسیر گشایش در امور مردم و پیشرفت و تعالی را بخوبی طی کند. ویژگی دیگر چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی هم در همین قالب قابل طرح است. متأسفانه به رغم اینکه ۴۰ سال از عمر جمهوری اسلامی میگذرد، همچنان با چالشها و مشکلاتی مواجه هستیم. در کنار دستاوردهایی که وجود داشته و قابل چشمپوشی نیست، کاستیهایی وجود دارد که به هیچوجه در شأن این نظام و این مردم نیست.
چرا اصلاح ساختاری؟ /۲۲ بهمن یک «نه» دیگر به دشمنان/انقلاب برای این نبود که دستهای بروند و دستهای دیگر جای آنها بنشینند
۴۰ ساله شدن انقلاب، فرصتی است تا در برخی از سیاستهای کشور بازنگری رخ بدهد و اساساً به این سؤال پاسخ گفته شود که چه شد این کاستیها به وجود آمده؟ و چرا آنچه حق این مردم است، آن طور که باید و شاید محقق نشده است؟
با همه این تفاصیل، راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال نیز همچون سالهای گذشته با حضور پرشور مردم انقلابی برگزار خواهد شد. ایرانیانی که با وجود تمامی مشکلات هیچ گاه پشت مسئولان کشور را خالی نکردهاند، بار دیگر یک «نه» بزرگ به دشمنان قسم خورده ایران که در رأس آن امریکا و اسرائیل قرار دارند، خواهند گفت و نشان خواهند داد که فشارهای آنان که در قالب تحریمهای ظالمانه خود را نشان میدهد، به هیچ وجه آنان را از پا درنمی آورد و آنان هیچگاه دست از آرمانهای انقلابی خود برنخواهند داشت؛ انقلابی که به بهای ریخته شدن خونهای بسیار زیادی که به دست آمده و ادامه پیدا کرده است